Omstart för Micael Melander!

Omstart för Micael Melander

Det är ju inte så ovanligt att travkuskar orsakar omstarter. Men nu handlar det om något helt annat. Micael Melander gör en omstart som proffstränare vid sin hemmabana Dannero.

Micke Melander slog igenom tidigt då han som ung lärling tog tre raka SM-segrar med Stellbarr och därför snabbt etablerade sig i den mellan-norrländska kuskeliten. Han blev också proffstränare tidigt och har sedan under många år drivit en väl fungerande verksamhet som kombinerats med flitigt ”kuskande”. Micke kör många lopp och närmar sig den välrenommerade ”tusen-klubben”, där han alltså i synnerligen gott sällskap kommer tillhöra de aktningsvärda kuskar som tagit mer än 1000 segrar.
– Jag har åtta segrar kvar men nu har det gått trögt på slutet. Jag vet att många tror att man drabbas av ”hjärnspöken” inför den här sortens jubileumshändelser men så är det verkligen inte. Det handlar om små marginaler och det måste bara börja ramla åt rätt håll igen, fastslår Melander som dessutom märkligt nog ännu inte vunnit lopp i år…
– Nej, precis, skrattar han.
– Det känns onekligen lite konstigt då jag samtidigt tagit elva andra- och tio tredjeplatser. Men det handlar om tillfälligheter. Flera av hästarna jag kört har verkligen svarat för jättefina prestationer men vi har åkt dit på flera målfoton och det har helt enkelt häxat en del i loppen. Jag har dock, precis som de flesta, varit i den här situationen förr och vet att det vänder!

Micke har länge dominerat som den ledande och mest framgångsrike Dannerokusken. Bara sedan 2014 har han tagit 140 segrar och kört in cirka 11 miljoner kronor. 2017 var ett toppår i den bemärkelsen, med hela 50 fullträffar och nästan 4 miljoner inkört. Störst och mest uppmärksammad var såklart segern i Sto-SM med Super Ariel som belönades med 500 000 kronor. Under fjolåret blev det dock ett uppehåll som proffstränare för den populäre kusken.
– Ja, trots att det gått bra som kusk blev det till slut en ohållbar ekonomisk situation. Tyvärr. Men allt detta har jag nu löst, idag har jag stenkoll på läget och är inte ett dugg orolig för den biten. Det här är en tuff bransch men jag har vidtagit nödvändiga åtgärder så nu kör vi igen!
– Jag tror för övrigt att många har det kämpigt periodvis. Då försöker man kanske ta en del genvägar, trixa och fixa. Men det blir inte bra och det har jag verkligen tagit lärdom av.
Just nu finns fem hästar på träningslistan. Men många har troligen inte uppmärksammat att han åter finns tillgänglig som tränare.
– Så är det nog. Vi travtränare är kanske inte världsmästare på att marknadsföra våra tjänster… Samtidigt har jag legat lite lågt i den här omstarten. Jag vill verkligen inte gå i några fällor och det är otroligt viktigt för mig att allt jag gör framöver blir rätt, för alla mina kunder oavsett om det är som kusk eller tränare, konstaterar han bestämt.

Micael Melander har en fin gård med utmärkta träningsmöjligheter och verksamheten har stor utvecklingspotential. I Grubbe har det som bekant tränats fram topphästar i årtionden…
– Jag är jättetaggad inför framtiden. Det allra viktigaste är att hitta en lämplig nivå, helst med ett antal hästar som gör det möjligt att anställa en hästskötare. Jag vill ju fortsätta att köra många lopp och det egna träningsstallet får absolut inte bli lidande av det. Den kombinationen måste fungera perfekt och på ett harmoniskt sätt.
– Det är roligt att köra lopp, att tävla. Men jag tycker fortfarande att det är minst lika roligt med själva träningsbiten. Hästar är fantastiska djur att hålla på med. Och allra roligast är det naturligtvis när man lyckas vinna med de egentränade hästarna. Jag vill passa på att hälsa såväl gamla som nya kunder välkomna till mitt stall i Grubbe. Tillsammans ska vi bli vinnare, avrundar Micke som brinner av iver och arbetslust i en omstart – som trots att det handlar om trav bara är positiv!

BOM/för Arena Dannero

Dela InlÄgg