Härnösandsdagen och Dannero 60 år söndagen den 20 maj!

Nu på söndag den 20 maj kl 14:00 kör vi den traditionella Härnösandsdagen samtidigt som vi uppmärksammar att Dannerotravet fyller 60 år 2018!

Förutom nio fina travlopp kommer vi ha en rad olika aktiviteter för hela familjen under dagen. Vi bjuder även dem 300 första på kaffe, saft och bulle.

Aktiviteter:

Hoppborg
TRÄTEAM´s frågetävling där man kan vinna en spånpall
Ponnyridning
Ponnykörning
Gratis fika

Dagens samarbetspartners hälsar varmt välkomna!

• Dahlboms Bil
• Mekonomen Härnösand
• MP Golv
• Xup AB
• Härnösands trädgårdsanläggningar
• Office i Sundsvall
• Härnösands Allteknik
• Pema Energi
• Träteam

Dannerotravet 60 år

Tiden går fort när man har roligt. På Dannerotravet har det nu tävlats i 60 år. Ådalens Pärla är en pigg jubilar!

Till en början drev Boteåortens Hästavelsförening istrav i Nyland. Den 17:e september 1957 hölls ett möte vid dåvarande Nylands Hotell, som kom att bli en milstolpe för det framtida travet i Ådalen. Då biladades nämligen Ådalens Travsällskap med legendariske Josef Bodin som ordförande. Övriga medlemmar Algot Edlund (sekreterare/kassör), Gustav Andersson, Arne Nyberg, Fritz Nyhlén, Allan Nyhlén, Birger Jansson, Harry Våglund och Erik Nordin. Vid mötet beslutades att skicka in begäran om inträde i STC (Svenska Travsportens Centralförbund), samt att söka tillstånd för totalisatorspel. För det kommande premiäråret ansöktes om tillstånd för åtta tävlingsdagar.

Det område där Dannero förlades ägdes delvis av Daniel Emanuel Frölander (1869-1945). Han kallades Manne, inte Danne som många felaktigt trott. Hans stora intresse var trav och travhästar, och hade en stor livsdröm om att på sina marker få bygga en travbana på land. Vid sin död var det sonen Edvin som övertog inte bara fädernegården, utan även drömmen om en landbana i gårdens närhet. Något som mycket slit- och långsamt efterhand började förverkligas. För att hedra anfaderns minne tänkte man sig namnet Daniels Ro – för nu skulle väl äntligen Daniel Emanuel ha fått ro. Namnet verkade dock en aning ”tungt” och slutligen blev det Dannero.

Redan 1952 påbörjades provtrav, med hederspriser och utan totalisator. Man körde fyra lopp. Två lanthästlopp, ett klasslopp och ett snabblopp. Så småningom kom den dag när Dannero såldes till nyinstiftade AB Ådalens Travbana. Året var 1957 och aktiestocken uppgick till 50 000 kr och pris per aktie 100 kr. Dessa såldes till travintresserade privatpersoner och utökades efter ett tag till 80 000 kr. Bolaget hyrde ut banan till Ådalens Travsällskap fram till 1964. Därefter har Dannero drivits på det sätt som görs idag.

Hamra historisk premiärvinnare
Den 23 februari 1958, med första start 12:30, skedde den historiska tävlingspremiären på Dannero. Nio lopp på programmet och med dåvarande inrikesministern Gunnar Hedlund på plats. Ditkommen i privatplan med en mottagningskommitté bestående av bl a redan då legendariska Göta Bodin (fru till Josef). Högsta prissumman var 800 kr och minst lika legendariska som Göta blev två av de startande i det allra första loppet. Där möttes nämligen Reora och Hamra. Reora (Rudolf Altin) var först i mål men diskades för ”orent trav”. Segern istället till Hamra (Bertil Åhlin) på tiden 2.24,2…!

Vi skulle naturligtvis kunna rabbla upp en lång rad välkända och viktiga två- och fyrbenta profiler som tävlat på Dannero genom åren. Men det skulle kännas orättvist mot dem som omöjligt får plats på detta begränsade utrymme. Vi skulle också kunna beskriva en massa händelser och incidenter som inträffat i samband med alla tävlingsdagarna. Två som ändå måste nämnas i sammanhanget är Ego Boys oförglömliga besök den 5 maj 1974. Han kom, sågs och segrade tillsammans med Ingemar Olofsson till ett troligen oslagbart publikrekord. Tyvärr hästens sista seger eftersom han kort senare avled på mystiskt sätt i sin box.
Den 11 september 1983 gästades banan av mytomspunne Legolas och Thomas Nilsson. Som kom, sågs och… förlorade! Hästen som inledde karriären med 19 raka segrar från debuten, de flesta i TV-sända V65-lopp. Som åkte över till USA där han blev tvåa och trea, för att återuppta den rekordlånga segersviten vid 20:e raka på svensk mark. Vilket han också gjorde. Men sedan tog det stopp. Det blev knäpptyst på Dannero när Speedboat (Lars Lindberg) spurtade förbi inne på den regntunga upploppsrakan.

Branden
År 2005 drabbades Dannero av en fruktansvärd brand då lågorna tog den gamla restaurangbyggnaden. Två år senare stod en ny publikbyggnad redo att välkomna trogna glada travbesökare, som troget gästar banans travtävlingar. Självklart hoppas vi att ni, och många andra, besöker oss denna jubileumsdag. För att göra som vanligt. Titta på spännande lopp. Kanske spela lite. Snacka trav så klart. Bara träffas, umgås och trivas under gemytliga former.

Ni är alla som vanligt varmt välkomna till Dannero – Ådalens Pärla!

/B-O Månsson
Regional sportchef

Dela InlÄgg